Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου

Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου 2015

Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου | Καλέντης, 2015
  • Υποψήφιο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2017
  • Υποψήφιο για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2015 (Κλεψύδρα)

Οπισθόφυλλο:

«Η βροχή άρχισε ένα πρωί με καταγάλανο ουρανό· τα σύννεφα ήρθαν αργότερα, σα να σύρθηκαν ανόρεχτα σε μια υπόθεση που δεν τα αφορούσε· στάθηκαν μαύρα και βαριά κι έκρυψαν το Νιόφυτο, το βουνό, τον κόσμο…»

Το Νιόφυτο ολισθαίνει και οι κάτοικοί του θα ζήσουν με οριστικό τρόπο τη χάλαση. Και καθώς το άλλοτε ορεινό χωριό μετατρέπεται σε παραθαλάσσιο θέρετρο, τρεις Ραγκουδαίοι, ο Λουκάς, ο πρωτότοκος γιος του και ο εγγονός του Αδαμάντιος, το φτερωτό αγόρι που θα γίνει ο καλλιγράφος, θα κλειστούν μέσα σε έναν λαβύρινθο από γλυπτά πουλιά. Και οι τρεις θα πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο για το αίμα που κουβαλά η οικογένεια στις πλάτες της· γιατί το αίμα επιστρέφει, το αίμα δεν ξεχνά, αχνίζει εκεί όπου χύθηκε κι όταν ακόμα το έχει ρουφήξει η γη.

[λεπτομέρειες από τον κόσμο του βιβλίου | ένα σύντομο κείμενό μου για το βιβλίο στην Εφημερίδα των Συντακτών]

Ιστορίες από τον κόσμο του Νιόφυτου που δεν συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο:
Παρουσιάσεις και κριτικές:
Συνεντεύξεις:

Ο Άκης Παπαντώνης και η Χίλντα Παπαδημητρίου γράφουν γα τη Νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου στο αφιέρωμα της Popaganda στα καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2015 (ο Άκης Παπαντώνης επισημαίνει το βιβλίο και στο Φρέαρ, όπως και ο Χρίστος Κυθρεώτηςτο βιβλίο στην ανασκόπηση του Νίκου Κουρμουλή για το Κόκκινοστην ανασκόπηση της χρονιάς από τον Μανώλη Πιμπλή για το Βιβλιοδρόμιο της εφημερίδας Τα Νέα, στην ανασκόπηση του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη για την Εφημερίδα των Συντακτών, στην ανασκόπηση του Κώστα Αγοραστού για τη Bookpress και στις προτάσεις της εφημερίδας Το Βήμα· η συγγραφέας Μαρία Γιαγιάννου προτείνει το βιβλίο στη Bookpress.